Vilken bank Àr bÀst för privatpersoner 2020?

Vi har sammanstÀllt en lista över det bÀsta bankerna som inom privatlÄn, bolÄn och sparande enligt Svenskt kvalitetsindex. Vi har ocksÄ tagit information frÄn Bankbetyg.se som Àr en oberoende sida som jÀmför banker utifrÄn kundnöjdhet till avgifter och mycket annat.

Varför man ska byta bank

Den bĂ€sta banken i Sverige beror pĂ„ om du titar pĂ„ privatlĂ„n, bolĂ„n, kreditkort eller sparande. Den bĂ€sta banken för sparande enligt Bankbetyg Ă€r Avanza och sedan Nordnet. Dessa tvĂ„ banker erbjuder ett stort utbud av fonder, aktier och 60% bostadslĂ„n till vĂ€ldigt lĂ„ga kostnader. Inom BolĂ„n sĂ„ Ă€r LĂ€nsförsĂ€kringar Bank bĂ€st med Skandia pĂ„ en andra plats bland svenska banker. – HĂ€r hittar du bĂ€st bolĂ„n Inom privatlĂ„n sĂ„ Ă€r ICA Banken bĂ€st följt av Ikanobanken. – HĂ€r hittar du lĂ€gst rĂ€nta pĂ„ privatlĂ„n. BĂ€sta banken för kreditkort Ă€r Collector Sparkonto – för storbankerna Ă€r LĂ€nsförsĂ€kringar bĂ€st följt av Skandia och SBAB men den bĂ€sta banken Ă€r Marginalen Bank som erbjuder 2.25% – HĂ€r hittar du bĂ€st rĂ€nta pĂ„ sparande. För fastighetslĂ„n sĂ„ Ă€r SBAB och Handelsbanken bĂ€st bland svenska banker.

Storbanker eller nishbanker

Idag Àr det mÄnga som har fler Àn en bank, Storbankerna Àr vÀldigt lika varandra och det Àr dÀrför ofta har sitt bolÄn och vanliga konto dÀr, dÀremot Àr det inte alltid dom som kan erbjuda lÀgsta rÀntan pÄ vanliga lÄn och krediter. Till skillnad frÄn storbankerna sÄ Àr nischbankerna bra pÄ olika saker, hos Marginalen Bank kan du till exempel fÄ den bÀsta sparrÀntan pÄ 2.25% och om du letar efter att lÄna snabbt sÄ kan du vÀnda dig till till exempel ferratum som erbjuder snabba lÄn till bra rÀntor. TvÄ av de bÀttre kreditkorten finns hos Collector och Norwegian Kort dÀr du fÄr mÄnga förmÄner, klicka hÀr för att lÀsa med och vilka dom bÀsta kreditkorten Àr

Kan man ha flera banker

Det Àr av dessa anledningar mÄnga vÀljer att ha tvÄ banker, en sÄ kallad husbank dÀr man har sina vanliga konton och ett bolÄn om man nu har det, och sÄ har mÄnga en mÀklar-bank, till exempel avanza dÀr man har sina fonder och sist men inte minst har mÄnga en nischbank dÀr man har samlat sina lÄn och krediter för att fÄ den bÀsta rÀntan.

Kundnöjdhet

Kundnöjdheten Àr som bÀst hos mÀklar/nischbanken Avanza det Àr alltsÄ inte hos storbankerna som du hittar de nöjdaste kunderna. Storbankerna har ett osmidigt och gammaldags sÀtt man blir tvingad att boka en tid lÄngt fram i tiden och gÄ till ett kontor som ofta inte Àr tillgÀngligt. Till skillnad frÄn storbankerna och mÄnga av nischbankerna mycket bra kundservice dÀr du inte behöver vÀnta lÀnge för att fÄ hjÀlp med ditt Àrende. Generellt har vi sett att storbankerna har sÀmre nöjdhet Àn nischbankerna, dessa tjÀnar inte lika mycket pengar och behöver dÀrför kÀmpa för att fÄ behÄlla dig som kund.

PenningtvÀtt

PĂ„ senaste tiderna kan ni ha lĂ€st att mĂ„nga av storbankerna Ă€r i blĂ„svĂ€der för att ha tvĂ€ttat pengar. Swedbanks och Danske banks förtroendekris frĂ„n i vĂ„ras syns inte i bankens nöjdhets betyg – men banken ligger fortsatt i botten. Folk sĂ€ger alltid att man kan lita pĂ„ storbankerna men varför anvĂ€nda sig av en bank som inte hĂ„ller sig inom landets lagar. Alla storbanker tvĂ€ttar sĂ„klart inte pengar men det Ă€r sĂ„klart nĂ„got du ska tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du vĂ€ljer/byter bank.

Slutsats

MÄnga storbanker erbjuder idag samma sak, nÀr du gör valet av bank rÄder vi dig att vÀnda dig till mer Àn bara en bank , du har en bank dÀr du har ditt sparkonto, bolÄn och besparingar sen sÄ har du en bank dÀr du samlat dina lÄn, detta kan vara en vanlig nischbank eller ocksÄ en vanlig lÄngivare dÄ dessa Àr mer anpassade till den som vill ta privatlÄn eller snabblÄn. Det Àr alltid viktigt att jÀmföra samtliga banker nÀr du vÀljer sÄ att du hittar den banken som passar dig bÀst.