Lånad pengar utbetalning helg

Vilken är den bästa banken 2021?

Sök Lån

Vilken bank är bäst för privatpersoner 2021?

Vi har sammanställt en lista över det bästa bankerna som inom privatlån, bolån och sparande enligt Svenskt kvalitetsindex. Vi har också tagit information från Bankbetyg.se som är en oberoende sida som jämför banker utifrån kundnöjdhet till avgifter och mycket annat.
 • Innehållsförteckning
 • Varför man vill byta bank
 • Storbank eller nishbank
 • Kundnöjdhet
 • Slutsats

Sedan 1989 har Svenskt Kvalitetsindex tillsammans med Handelshögskolan i Stockholm mätt kundnöjdhet inom finansbranschen. Den årliga undersökningen är uppdelad i följande fyra kategorier – banktjänster, bolån, privatlån och sparande.
Den senaste mätningen som publicerades december 2018 visar på ett positivt resultat för bankbranschen som helhet jämfört mot 2017. Studien som bygger på drygt 4 400 intervjuer med privatkunder visar att Sveriges bästa bank för privatpersoner är Länsförsäkringar Bank (76,1) följt av Handelsbanken (72,3).
Bästa banken för bolån enligt SKI
Studien visar att den bästa banken för bolån är Länsförsäkringar Bank (76,1) följt av Skandia (74,1) och SBAB (73,4). Enligt oss är Marginalen Bank den bästa banken för bostadslån.

Enligt SKI är dessa 9 banker de bästa för bolån.

 1. Länsförsäkringar Bank
 2. Skandia
 3. SBAB
 4. ICA Banken
 5. Handelsbanken
 6. SEB
 7. Swedbank
 8. Danske Banke
 9. Nordea

Enligt oss på Bättre Lån så kan du få et bättre lån hos

Bästa banken för privatlån enligt SKI
Sveriges bästa bank för lån utan säkerhet, så kallade blancolån och privatlån, blev ICA Banken (74,3), följt av Ikano Bank (73,6) och Marginalen Bank (72,7). Tänk på att betyget avser privatlån som helhet och behöver inte betyda att ICA Banken erbjuder den lägsta räntan. Bankerna använder alltid individuell räntesättning vilket innebär att du måste ansöka om ett lån innan du får reda på ditt personliga erbjudande.
Med denna bakgrund kan det vara en smart idé att använda sig av en låneförmedlare som förmedlar privatlån. Exempelvis samarbetar förmedlaren Zmarta med ICA Banken, Ikano Bank, Marginalen Bank, SEB och Swedbank – vilken innebär att alla dessa banker har möjligheten att pröva din ansökan.
Bästa banken för sparande enligt SKI
När det kommer till sparande vinner Avanza Sveriges bästa bank för nioende året i rad med ett kundindex på 75,4. På en andraplats kommer Länsförsäkringar Bank med indexet 72,7.

Ski kundnöjdhet sprande privatpersoner 2018
Slutsats – Vilken bank är bäst i Sverige?


Enligt den senaste studien från Svenskt Kvalitetsindex är Sveriges bästa bank för privatpersoner Länsförsäkringar Bank (76,1) följt av Handelsbanken (72,3) och Sparbankerna (72,2). När det kommer till mer specifika undersökningar kopplat till bolån, sparande och privatlån blir resultaten däremot annorlunda. Exempelvis är Länsförsäkringar Bank inte med bland de nio bästa bankerna för privatlån. Detta gäller dock inte smslån, kreditkort eller billån.  


Varför man ska byta bank


Den bästa banken i Sverige beror på om du tittar på privatlån, bolån, kreditkort eller sparande. Den bästa banken för sparande enligt Bankbetyg är Avanza och sedan Nordnet. Dessa två banker erbjuder ett stort utbud av fonder, aktier och 60% bostadslån till väldigt låga kostnader. Inom Bolån så är Länsförsäkringar Bank bäst med Skandia på en andra plats bland svenska banker. – Här hittar du bäst bolån Inom privatlån så är ICA Banken bäst följt av Ikanobanken. – Här hittar du lägst ränta på privatlån. Bästa banken för kreditkort är Collector Sparkonto – för storbankerna är Länsförsäkringar bäst följt av Skandia och SBAB men den bästa banken är Marginalen Bank som erbjuder 2.25% – Här hittar du bäst ränta på sparande. För fastighetslån så är SBAB och Handelsbanken bäst bland svenska banker.

Vad är bäst - Storbanker eller nishbanker?


Idag är det många som har fler än en bank, Storbankerna är väldigt lika varandra och det är därför ofta har sitt bolån och vanliga konto där, däremot är det inte alltid dom som kan erbjuda lägsta räntan på vanliga lån och krediter. Till skillnad från storbankerna så är nischbankerna bra på olika saker, hos Marginalen Bank kan du till exempel få den bästa sparräntan på 2.25% och om du letar efter att låna snabbt så kan du vända dig till till exempel ferratum som erbjuder snabba lån till bra räntor. Två av de bättre kreditkorten finns hos Collector och Norwegian Kort där du får många förmåner, klicka här för att läsa med och vilka dom bästa kreditkorten är
Kan man ha flera banker


Det är av dessa anledningar många väljer att ha flera olika banker, en så kallad husbank där man har sina vanliga konton och ett bolån om man nu har det, och så har många en mäklar-bank, till exempel avanza där man har sina fonder och sist men inte minst har många en nischbank där man har samlat sina lån och krediter för att få den bästa räntan och anpassa löptiden till ens betalningsförmåga.
Kundnöjdhet


Kundnöjdheten är som bäst hos mäklar/nischbanken Avanza det är alltså inte hos storbankerna som du hittar de nöjdaste kunderna. Storbankerna har ett osmidigt och gammaldags sätt man blir tvingad att boka en tid långt fram i tiden och gå till ett kontor som ofta inte är tillgängligt. Till skillnad från storbankerna och många av nischbankerna mycket bra kundservice där du inte behöver vänta länge för att få hjälp med ditt ärende. Generellt har vi sett att storbankerna har sämre nöjdhet än nischbankerna, dessa tjänar inte lika mycket pengar och behöver därför kämpa för att få behålla dig som kund.
Penningtvätt


På senaste tiderna kan ni ha läst att många av storbankerna är i blåsväder för att ha tvättat pengar. Swedbanks och Danske banks förtroendekris från i våras syns inte i bankens nöjdhets betyg – men banken ligger fortsatt i botten. Folk säger alltid att man kan lita på storbankerna men varför använda sig av en bank som inte håller sig inom landets lagar. Alla storbanker tvättar såklart inte pengar men det är såklart något du ska tänka på när du väljer/byter bank.

Slutsats

Många storbanker erbjuder idag samma sak, när du gör valet av bank råder vi dig att vända dig till mer än bara en bank , du har en bank där du har ditt sparkonto, bolån och besparingar sen så har du en bank där du samlat dina lån, detta kan vara en vanlig nischbank eller också en vanlig långivare då dessa är mer anpassade till den som vill ta privatlån eller snabblån. Det är alltid viktigt att jämföra samtliga banker när du väljer så att du hittar den banken som passar dig bäst.

Klicka här för att läsa med om Lånbutiken