Lånad pengar utbetalning helg

Hur fungerar lån?

Sök Lån

Hur ett lån fungerar – ränta, amortering och villkor

  • Att låna pengar betyder att du ingår ett avtal med till exempel en bank kreditinstitut eller långivare.

  • För att du ska få låna pengar så kommer banken ta ut en ränta eller dolda kostnader i form av fakturakostnader med mera.

  • Ränta är en av de kostnadader som banken tar ut för att låna ut sina pengar till dig som privatperson.

  • Räntan tas ut som en procentsats av det tottalt lånade beloppet och nominell ränta men man kan också redovisa kostnader för ett lån i form av effectiv ränta. Detta är då kostnaden för lånet i form av räntekostnader, fakturakostnader med mera.

Det finns olika sorters lån och alla lån har inte samma ränta.

Du kanske vill låna till ett hus eller en bil. För att du ska få låna pengar i en bank måste banken kunna se att du kan betala tillbaka lånet, att du har återbetalningsförmåga. Klicka här för att låna billigt. Ibland kräver banken också en säkerhet för lånet. Om du lånar pengar för att köpa ett hus eller en bostadsrätt så vill banken ha säkerhet i form av huset eller bostadsrätten. Betalar du inte tillbaka lånet i tid så kan banken låta sälja säkerheten. Ibland kräver banken att någon ytterligare står med på lånet som medlåntagare för att du ska få låna pengar. Det betyder att den personen också är låntagare och att banken kan kräva att den personen betalar lånet. Det är inte så vanligt längre att banken istället kräver att någon går i borgen för lånet. I vissa fall finns det något som många kallar lån utan uc.

I stort sett alla lån kostar. Ett låns kostnader består av ränta och avgifter som du ska betala utöver de lånade pengarna.

När du lånar pengar måste du betala ränta. Den du lånar pengarna av bestämmer vilken ränta du ska betala. Men det är möjligt att förhandla och få en lägre ränta. För vissa lån, s.k. högkostnadskrediter, finns det regler om hur hög räntan maximalt får vara. Det finns också regler om hur stora kostnaderna för ett sådant lån får vara.

Räntan kan vara fast eller rörlig. Om du har fast ränta har du och banken kommit överens om att ha samma ränta under en period. Det kan vara några månader eller flera år.

Om räntan är rörlig följer priset marknaden och då kan räntan förändras.

Det är oftast dyrare att ha fast ränta, men då vet du vad räntan kommer att kosta och kan ha bra koll på dina utgifter.

Genom att titta på ett låns effektiva ränta är det möjligt att jämföra med andra lån. Den effektiva räntan baseras på den faktiska räntan plus andra avgifter för lånet.


Andra avgifter
Banken får ta ut avgifter för lån om banken har särskilda kostnader som är kopplade till lånet. De avgifter banken tar ut måste stå i avtalet och kan bara ändras om de kostnader som avgifterna avser ändras. Vanliga avgifter på lån är uppläggningsavgift och aviavgift.

Om du inte sköter dina betalningar kan du behöva betala påminnelse- och förseningsavgifter.


Amortering
Amortering är det belopp du ska betala tillbaka vid varje betalningstillfälle. Att amortera är samma sak som att avbetala. Amorteringen betalar du tillsammans med räntan varje månad eller kvartal.