Lånad pengar utbetalning helg

Låna med betalningsanmärkning

Sök Lån

Att låna med betalningsanmärkningar är något som många tror inte går. Den uppfattningen stämmer dock inte alltid eftersom långivare ser till fler faktorer än hur du tidigare skött din ekonomi. Vissa långivare är mer generösa med lån trots anmärkning medan andra säger nej direkt. Om du ska ansöka om ett lån när du har betalningsanmärkningar finns det vissa saker som kan vara bra att ha i åtanke.

Hitta en långivare som tittar på helhetsbilden


Det viktigaste när du ska låna med betalningsanmärkningar är att du vänder dig till en långivare som ser till hela din ekonomiska situation och inte bara tittar på tidigare anmärkningar. En betalningsanmärkning kan vara tecken på att du inte sköter din ekonomi men den kan också ha uppkommit på grund av slarv. Om du har god ekonomi i övrigt finns det vissa långivare som lånar ut även fast du har slarvat tidigare.
Tänk på! Långivaren vill se att du tar ansvar för din ekonomi och att du faktiskt kommer betala tillbaka ditt lån i tid.
När du lånar med betalningsanmärkningar är det vanligt att den långivare som tillåter detta bestämmer din ränta utifrån dina förutsättningar. Att du har en anmärkning kan göra räntan något högre eftersom det i regel innebär en större risk att ge lån till någon med betalningsanmärkningar. Dock ska inte detta innebära att du får betala orimligt hög ränta. Av denna anledning är det bra att jämföra olika långivare innan du ansöker om ett lån. Även om risken är större så vill ju långivaren få in nya kunder och därför ska du inte acceptera vilket lån som helst.

Hitta långivare som erbjuder lån med betalningsanmärkning


Välj belopp

Fem tips på hur du kan låna med betalningsanmärkningar


Ett tips för att beviljas ett lån med betalningsanmärkningar är att genomföra en kreditupplysning på dig själv. På så sätt kan du ta del av all information som långivarna sedan kommer se när du väl ansöker om ett lån. Det långivarna framför allt tittar på är:
  • 1. Inkomst och anställningsform
  • 2. Boendesituation och fastighetsägande
  • 3. Skulder och tidigare lån och krediter
  • 4. Betalningsanmärkningar
  • 5. Tidigare genomförda kreditupplysningar

Hur länge syns en betalningsanmärkning?


En betalningsanmärkning syns i regel i 3 år medans en tidigare genomförd kreditupplysning finns kvar i 12 månader. 
Genom att ta en kreditupplysning på dig själv kan du se om det finns några punkter du borde förbättra.

Större lån är svårare att få än mindre

När långivare ska ge ut lån kan man säga att de gör en riskbedömning för dig som kund. Med riskbedömning menas hur stor är risken att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet och de kostnader som lånet innebär. En betalningsanmärkning tolkar långivarna som något negativt vilket gör risken större. Denna risk är mer eller mindre betydelsefull beroende på hur mycket du ska låna.

Bolån med betalningsanmärkning


Att få ett bolån trots betalningsanmärkning är fullt möjligt om du vänder dig till rätt långivare. Detta kan dock kräva en del arbete för dig som låntagare då det är upp till dig att visa långivaren att du kommer klara av bolånet. Vid bolån finns det ofta lite mer förhandlingsutrymme för dig att verkligen övertala långivaren om att du kommer bli en bra kund.

Stora lån med betalningsanmärkning


Att få ett större lån med betalningsanmärkningar kan göra att du har råd att finansiera en renovering eller köpa den där bilen du drömt om. Stora lån med betalningsanmärkningar är som sagt ingen omöjlighet men kan kräva att du genomför några förbättringar i ekonomin innan du ansöker. Oftast ansöker du om ett stort lån på internet och därför är dina möjligheter att förhandla ganska små. Det du exempelvis kan göra är att:
  • Vänta ut kreditupplysningar som försvinner snart
  • Öka din inkomst genom en löneförhandling
  • Betala av tidigare skulder och krediter
Ett stort lån är en större risk för långivaren och därför är de lite mer försiktiga när det gäller betalningsanmärkningar. Det finns dock många långivare som säger ja när alla andra säger nej och det är dessa du bör vända dig till.

Små lån med betalningsanmärkning


Det enklaste lånet att få trots betalningsanmärkningar är små lån. Denna sortens lån är inte så riskabla för långivare att ge ut och därför kan långivaren se det som att det är värt att ta den risken för att få ha dig som kund. Långivare får dock inte ge ut lån till någon som inte kommer kunna betala tillbaka lånet, men om du räknas till den gruppen är det bättre för din egen skull att inte samla på dig fler skulder.

Var aktsam så du inte får större ekonomiska problem


Att det kan vara något svårare att låna med betalningsanmärkningar är inte för att långivarna vill straffa dig. Det är snarare så att lån- och kreditgivare har ett ansvar att inte försätta dig i större ekonomiska problem. Att ha en betalningsanmärkning behöver inte betyda att du har ekonomiska svårigheter men det kan vara en indikation på det. Skulle en långivare neka ditt lån kan det vara värt att försöka hos en annan om du anser att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Om inte bör du inte ansöka om ett lån utan istället fokusera på att betala av dina tidigare skulder.