Lånad pengar utbetalning helg

Låna utan ränta

Sök Lån

Att låna utan ränta går ofta att göra första gången du lånar hos en viss långivare. Denna sortens lån kan vara fördelaktiga förutsatt att du betalar tillbaka lånet i tid. Anledningen till att det går att låna utan ränta är för att antalet långivare på marknaden ökar. Det därför fler långivare som tävlar om att ha dig som kund och därför måste de erbjuda allt förmånligare alternativ.

Att lån utan ränta är samma sak som att betala av kreditkort innan du fått räkningen!


Så gör du för att låna utan ränta

Att låna utan ränta är oftast ett engångserbjudande hos vissa långivare första gången du lånar där. Detta erbjudande gäller i regel endast för mindre lån som har en återbetalningstid på 15-90 dagar. Beroende på vilka långivare du varit kund hos tidigare kan dina möjligheter att låna utan ränta variera. Vill du låna utan ränta kan du enklast göra det med hjälp av dessa steg:

1. Bestäm hur mycket du behöver låna

Först och främst måste du bestämma hur mycket du vill låna. Dessa lån är oftast för mindre belopp men det innebär inte att du ska låna mer än nödvändigt. Även om du lånar utan ränta ska pengarna du lånar alltid betalas tillbaka.

2. Jämför långivare och välj en som erbjuder lån utan ränta

För att säkerställa att du får ett lån utan ränta och som inte har orimligt höga avgifter (exempelvis uppläggningsavgift och aviavgift) kan du jämföra olika långivare. Eftersom erbjudandet enbart gäller första gången du lånar från en viss långivare är det viktigt att du väljer en du inte lånat hos förut.
Hitta lån utan ränta

Välj belopp


3. Ansök om lånet

Innan du ansöker om lånet kan det vara bra att dubbelkolla att lånet faktiskt är räntefritt. Det kan även vara värt att ta några extra minuter till att läsa igenom det finstilta på långivarens hemsida. Du ingår trots allt ett avtal med långivaren och vill därför vara säker på vad som står i avtalet. Står det att du faktiskt får låna utan ränta kan du gå vidare och ansöka om lånet.

4. Var noggrann med att betala tillbaka lånet i tid

Det viktigaste för att kunna låna räntefritt är faktiskt ditt egna ansvar, att du betalar tillbaka lånet i tid. Att lånet är räntefritt gäller endast om du betalar tillbaka hela lånebeloppet inom den avtalade lånetiden. Om inte har långivaren rätt att ta ut både förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Ditt lån som inledningsvis var räntefritt kommer då kosta betydligt mer än du tänkte.

Lån kan innebära andra avgifter

Trots att ett lån marknadsförs som räntefritt kan det vara så att långivaren tar ut andra avgifter för detta lån. De avgifter som kan tillkomma när du lånar utan ränta är bland annat:
  • Uppläggningsavgift. Inte alla långivare tar en uppläggningsavgift men det är inte heller helt ovanligt. Det finns dock långivare som faktiskt erbjuder lån utan ränta och som inte har några dolda avgifter. Av denna anledning är det viktigt att jämföra långivares erbjudanden innan du ansöker.
  • Aviavgift. En aviavgift tillkommer nästan alltid när du får en faktura för något. Numera har dock många långivare blivit allt mer moderna och erbjuder därför faktura på e-post, vilket inte kostar något. Ska du låna utan ränta kan det därför vara bra att välja en långivare där du kan betala tillbaka lånebeloppet via e-faktura.
De övriga avgifterna som påminnelseavgift, förseningsavgift och dröjsmålsränta tillkommer endast om du inte betalar tillbaka lånet i tid.

Ångerrätt vid kostnadsfria lån

Det finns en del långivare som marknadsför att de erbjuder 14 dagars kostnadsfritt lån. Detta gäller dock för alla små och stora lån (bortsett från bolån) som du ansökt om på internet. Det finns nämligen en lag som heter lagen om ångerrätt som reglerar kunders rätt att ångra ett lån. Att erbjuda kostnadsfritt lån i 14 dagar är också ett knep för långivare att försöka få dig som kund och därför är det viktigt att ha i åtanke att du har rätt till detta oavsett långivare.
Tänk på! Du har enligt lag alltid rätt att ånga ett lån du ansökt om på internet.
Dessa lån är dock inte utan ränta eftersom du måste betala ränta för den tiden du haft pengarna till ditt förfogande. Däremot har du rätt att få tillbaka exempelvis uppläggningsavgift för lånet. Att låna pengar och därefter ångra lånet är dock inget du bör sätta i system. Det kan nämligen vara en krånglig process att få tillbaka lånet och oftast har långivaren en karenstid innan du får låna av dem igen.