Lånad pengar utbetalning helg

Samla lån - Sänk kostnaderna

Sök Lån

Genom att samla lån kan du minska dina kostnader rejält. Hos många skuldsatta är den största boven alla snabblån och smslån som bara tickar på i räntekostnader. Om du samlar dina mindre lån kan du betala av dessa med hjälp av ett större lån. För att det ska vara lönsamt att samla dina lån är det viktigt att det större lånet har bra ränta och låg uppläggningsavgift.
Att samla dina lån går att göra på två sätt, själv eller med hjälp av en låneförmedlare. Själva tillvägagångssättet skiljer sig något men slutresultatet är ofta detsamma – du får minskade räntekostnader och färre lån att hålla koll på.

Så samlar du dina lån på egen hand

Om du vill samla lån på egen hand är grundprincipen att du ansöker om ett större lån för att betala av alla mindre lån. Att göra detta på egen hand kräver lite större ansträngning men å andra sidan får du betydligt bättre koll på din ekonomi och din skuldsituation. Ett tips kan vara att du har en medsökande för att samla dina lån. Detta gör att du får bättre ränta på det större lånet som ska användas för att betala av de mindre lånen.

Samla dina lån i 4 enkla steg:

  1. Gör upp en plan över alla dina lån. Innan du kan samla dina lån är det viktigt att du gör upp en överblick av dina tidigare lån. Det bästa är att sammanställa ett dokument där du skriver ner alla dina lån, hur mycket som krävs för att betala av lånet och hur mycket ränta lånet kostar varje månad. Därefter kan du göra en prioriteringslista där du sätter de lån som kostar mest högst upp. Dessa lån är viktigast att du samlar under ett större lån.
  2. Jämför alternativ för större lån som kan samla dina mindre. För att kunna samla dina lån behöver du ett större lån, ett så kallat privatlån eller blancolån, som kan betala av de tidigare skulderna. Det viktigaste med detta lån är att räntan är mindre än för de lån du planerar att samla. Om inte kommer dina kostnader att höjas istället. Vilket lån som passar kan du ta reda på genom att jämföra alternativ från olika långivare.

 1. Ansök om lånet och säkerställ att kostnaderna blir mindre. Vissa långivare tillämpar en individuell ränta. Det är därför bra att dubbelkolla en extra gång att dina kostnader faktiskt blir mindre genom att samla lån på detta sätt. Om inte kan du tacka nej till lånet och jämföra lån på nytt.
 2. Kontakta dina tidigare långivare och betala av alla lån. När du har fått pengarna utbetalda är det dags att börja samla dina tidigare lån. Det enklaste är att kontakta dina långivare och fråga hur du gör för att betala tillbaka hela lånet. Tänk på att utgå från din prioriteringslista och börja med de mest akuta lånen. Det kan även vara bra att be om en bekräftelse på att lånet är återbetalt.
Att samla lån ska vara till hjälp och minska dina kostnader – inte tvärtom. Därför är det viktigt att du sköter återbetalningen av detta lån och de räntekostnader som lånet innebär.

Samla lån genom en låneförmedlare

Det går även att ta hjälp av en låneförmedlare för att samla lån. De gör i princip samma sak som när du själv hade samlat lån men sköter det mesta åt dig. Många låneförmedlare kan till och med ta kontakt med dina tidigare långivare för att sköta återbetalningen av dina mindre lån.
Välj belopp

Oftast tar låneförmedlarna inte betalt för att samla lån åt dig. Istället får de en slags provision från långivaren som du tar ditt lån av. Det här påverkar dock inte dina villkor för lånet utan kan snarare göra villkoren bättre.

Få bättre koll på din ekonomi genom att samla alla lån

Att samla dina lån kan vara bra av flera olika anledningar. Oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en låneförmedlare bör resultatet leda till att du:
 • Minskar dina lånekostnader. Genom ett stort lån med bättre ränta kan du bli av med alla mindre lån som kostar massa pengar varje månad.
 • Förbättrar din kreditvärdighet. Eftersom du genom att samla dina lån får färre antal skulder (trots att lånebeloppet är detsamma) kan din kreditvärdighet förbättras.
 • Får enklare att hålla koll på dina skulder. Att det är svårt att hålla koll på massa olika små skulder och betalningar som ska skötas gör att många hamnar i skuldfällan som du helst vill undvika. Genom att samla alla lån under ett lån får du enklare att hålla koll på både skulden och när den ska betalas av.
 • Vägen till att bli skuldfri blir kortare. Att styra upp ekonomin och ta tag i dessa onödiga skulder gör vägen till att bli skuldfri betydligt kortare och även enklare. Du har därefter bara ett lån att fokusera på.
 • Kan göra annat för pengarna. Efter att ha sammanställt en plan över alla lån som kostar dig pengar varje månad kommer du förstå att det är ganska mycket onödiga slantar som går till räntekostnader. Genom att skära ner på dessa kan du göra mycket annat kul för pengarna.
Att samla lån är det första steget för att förbättra alla ovan nämnda punkter. Därefter kan du även ta tag i krediterna och andra köp du gjort på avbetalning. Utan några pengar på kontot kan du påbörja denna process genom att säga upp krediter som du inte använder. Därefter kan du göra samma sak som med lånen för att samla alla krediter.