Lånad pengar utbetalning helg

Vad är ett privatlån?

Sök Lån

Privatlån är ett lån utan säkerhet som är avsett för konsumtion. Traditionellt har lån utan säkerhet kallats för blancolån, men idag väljer många banker och långivare istället att i marknadsföring till privatpersoner använda termen privatlån, för att understryka att lånet är avsett för konsumtion.

Ett vanligt privatlån har normalt en storlek på mellan 5 000 kr och 500 000 kr. På grund av att bankerna tar större risk vid att ge ett lån utan säkerhet så är dessa lån normalt sett lite dyrare än vanliga lån med pant(säkerhet) som bostadslån och billån. Vanlig effektiv ränta varierar normalt mellan 4% - 20%procent. Från och med den 1 September 2018 kommer taket för högkostnadskrediter vara maximalt 40 procentenheter högre än referensräntan.

Återbetalning av lånet görs vanligen genom delbetalningar som kallas för amortering. För att få låna pengarna måste man dessutom betala ränta och ofta också olika avgifter till exempel uppläggningsavgift och aviseringsavgift detta kan såklart variera från bank till bank. Ränta och avgifter är rena kostnader och fungerar inte som någon återbetalning på lånet. De täcker bankens kostnader för upplåning och administration samt bankens vinst.

För att se mer information om det olika bankerna så kan ni läsa mer på lånegivare.