Lånad pengar utbetalning helg

Vilken löptid ska du välja?

Sök Lån

Lång eller kort löptid: Vad ska du välja?
Vad är den bästa löptiden för dig när du ska ta ett lån?
Det är viktigt att du vet att du hinner betala av lånet innan löptiden går ut, om du inte gör detta kan det tillkomma dröjsmålsränta. Ibland är det alltså inte det bästa valet att välja den kortaste löptiden. Lånen blir oftast billigare i längden när du tittar på den totala räntan men din totala månadskostnad blir högre då du måste amortera ett högre belopp varje månad. Med en längre löptid kan du ofta få en lite lägre ränta. För att lätt se vilka räntor och vilka löptider som de olika långivarna erbjuder så kan du klicka här.

Så vad ska du välja när du ska ta ett lån?
Vi kommer i detta inlägg gå över vad du ska tänka på när du väljer löptid.

Vad betyder löptid på lån?

Löptid är detsamma som återbetalningstid eller (det mindre vanliga) kredittid och avser tiden du har på dig att betala tillbaka lånet från det att du tecknat låneavtalet. Löptiden är det som avgör hur mycket du betalar i fast kostnad/amorterar varje månad. I många fall kan det vara så att du kan välja en flexibel löptid, du kan välja att öka eller korta ner den beroende på hur din ekonomiska situation förändras. Det kan ibland vara smart att välja en lite längre återbetalningstid för att få ner den totala månadskostnad så du har mer pengar till din vardag. Du kan dessutom ofta amortera av en större del av lånet om du har pengar över nån månad.

Löptiden beror också på typen av lån du väljer

Alla lån har inte samma löptid. Bolånet är det som har längst löptid, där kan du ha en löptid på upp emot 30 år samtidigt som snabblånet som du kan få utbetalt på en vecka så är återbetalningstiden oftast 30 dagar. Smslån eller snabblån kan ha en så kort återbetalningstid som 14 dagar. Det är av denna anledningen som den effektiva räntan kan bli högre när du tittar på snabblån, det är inte meningen att du ska ha ett smslån längre än en månad. Ditt låns återbetalningstid kommer baseras på olika faktorer men det största faktorn är storleken på lånet. Ett lån som är runt 10 000 till 15 000 kronor kommer ofta ha en återbetalningstid som är kortare än 90 dagar. Som sagt kan du alltid betala av lånet innan den utsatta löptiden. Om du har möjligheten att betala av lånet innan löptiden går ut så är detta att rekommendera.

Löptider gäller inte bara för vanliga lån utan också för krediter såsom vanliga betalkort eller kreditkort. Dessa brukar använda sig av en kredittid, återbetalningstid på 30 dagar, så om du betalar något på ditt kreditkort så kommer det ta 30 dagar innan du måste betala av det, därefter tillkommer dröjsmålsränta. Det kan också tillkomma andra kostnader som är mer specifika för just det kreditkortet du har.

Hur väljer du den bästa löptiden för dig?

Det går nästan alltid att förhandla om vilken löptid du skulle vilja ha på ditt lån, speciellt om du går igenom en jämförelsetjänst som oss. Olika banker brukar arbeta med olika längder på sina återbetalningstider. En längre tid ge mindre månadskostnad då du amorterar mindre men du brukar också få en lägre ränta per månad, den totala räntekostnaden blir dock högre då du tar flera månader/år på dig att betala av lånet. En kortare återbetalningstid kan du tänka dig är tvärt om, du amortera mer och kan ofta få en högre ränta i procent men eftersom du betalar av lånet så blir den totala kostnaden lägre. Löptiden beror också på vilken typ av lån du ska ta, det baseras också på din totala inkomst då detta avgör din betalningsförmåga. Om du har en medsökande som för övrigt är väldigt förmånligt för alla aspekter av lånen så kan det ofta vara smart att välja en kortare löptid då er betalningsförmåga är hög. Sammanfattningsvis finns det alltså olika anledning till varför en löptid är som den är men det är ofta upp till som kund att bestämma vad som passar dig utifrån din ekonomiska situation, välj därför att jämföra de olika bankerna och långivarna så du kan välja den som passar dig bäst när du ska låna pengar.